Kai's gitarside

GITARER

 

Hva er en god gitar?

 

Alle mine gitarer

 

  Akkustiske:

Gibson Songwriter STD

Gibson J-45

Ovation Legend

 

  Klassisk:

Camps SP6

 

  Elektiske:

Les Paul Std

Hohner HS35

Tokai "Strat"

Min "Telecaster"

Skalaer:
Å øve skalaer vet jeg er noe mange gruer seg for og synes er en ganske håpløs affere. Til det er det å si at skal du kunne improvisere og spille solo, så må du lære skalaer. Det er ikke så vanskelig som du tror. Last ned tegningen nedenfor og øv på disse skalaene. Da vil du raskt finne mange muligheter som sologitarist. Dessuten vil du lære gitarhalsen å kjenne. Det er viktig. Lær disse som mønster først - husk hvordan mønsteret ser ut når du øver dem inn. Senere er det lurt å prøve å finne ut hvilke noter du spiller. Du kan bruke tegningen over gitarhalsen til det.
Husk: når du spiller skalaer skal hver finger på venstre hånd ha sitt bestemte bånd! Dersom skalaen begynner i 5. bånd skal første finger (pekefinger) eie 5. bånd, andre finger (langefinger) eie 6. bånd osv. Da går det hurtigst mulig.
Øv sakte - gjør det riktig - hurtighet kommer etter hvert.
OBS: Det er de kantete rutene som angir den første nota i skalaen og det er denne som angir skalaens navn. Skalaene kan spilles over hele halsen, men får nytt navn etter hvilken startnote du bruker. Den første durskalaen for eksempel vil hete A-dur skala dersom du bruker startnota i femte bånd, og G# eller Ab dur dersom du bruker startnota i fjerde bånd.

 

Notene på gitarhalsen:
Last ned dette bildet så har du en oversikt over hvor notene på gitarhalsen er (et stort bilde kommer i nytt vindu når du trykker på det lille!).

Husk at mellom de notene som er plassert finnes halvtonene (samme som de svarte tangentene på pianoet). For eksempel mellom A og G ligger notene G# og Ab. Dersom det står en b forran A setter du fingeren der nota A vises og går deretter et bånd mot hodet på halsen. Står det # forran G starter du på G og går et bånd mot gitarens kropp. Notene G# og Ab låter altså likt og er plassert på samme sted på gitarhalsen. Et bånd er et 1/2 notetrinn.


 

Kvintsirkelen:
Til slutt vil jeg vise KVINTSIRKELEN. Den er uvurderlig for å lære seg hvilke akkorder man skal bruke når man spiller i en gitt toneart. Denne kan brukes på mange måter, men jeg vil prøve å forklare noen av de viktigste måtene du kan bruke den på. Last ned sirkelen først og deretter forklaringen.

KVINTSIRKELEN
Notene på gitaren
Skalaer