Kai's gitarside

GITARER

 

Hva er en god gitar?

 

Alle mine gitarer

 

  Akkustiske:

Gibson Songwriter STD

Gibson J-45

Ovation Legend

 

  Klassisk:

Camps SP6

 

  Elektiske:

Les Paul Std

Hohner HS35

Tokai "Strat"

Min "Telecaster"

JUSTERING AV HALSEN:

 

De aller fleste gitarer har en stålstang innebygget i halsen. Denne får du tilgang til enten øverst ved hodet eller nederst på halsen. Som regel er skruen lett å finne.

 

Halsen skal være svakt salrygget! Dersom du holder på 1. bånd og 12. bånd samtidig skal halsen være akkurat så salrygget at strengene kan gi lyd fra seg! Blir det for mye salrygg blir halsen tung å spille på. Er det for lite vil strengene skurre. Dette er en "hemmelighet" som utrolig mange gitarister ikke vet om.

 

 

JUSTERING AV STRENGEHØYDEN PÅ AKKUSTISKE GITARER:

Dette er en litt vanskeligere jobb enn på el. gitarer, men kan godt la seg gjøre.

Broen på akkustiske gitarer består som regel av en trebru og en bit av plastikk eller annet hardt hvitt materiale som sadel (de beste gitarene har sadel av bein!) som strengene ligger over.

 Denne biten er løs. Ta av strengene, hold sadelen på et slipepapir og slip den FRA UNDERSIDEN til den har den ønskede høyden. Slip aldrig oversiden av den. Dette er møysommelig arbeid fordi du må sette på strengene igjen for hver gang du vil prøve om du har slipt av nok... Ikke nok med det, men du risikerer å slipe av for mye på den ene eller andre siden slik at den blir skjev eller at den rett og slett blir for lav. Dette kan repareres ved å plassere tynne trefliser under sadelen, men det er egentlig ikke å anbefale. Det enkleste er å lage en rett strek så langt som du vil slipe.Sadelen skal ha så god kontakt med brua som mulig for å gi best lyd (ressonans) ned i lokket. Derfor kan det være like greit å kjøpe en mindre sadel (eller beinbit) og se om den kan passe, eller ha en ekstra maken til den du justerer før du setter i gang. Bedre føre var enn etter far, heter det visst....

 

Sadel, stol, brupinner av bein eller plast eller tusque kan kjøpes enten som emner du selv sliper til, eller som ferdige varer - StewMac i Usa er billige, raske til å levere og har topp produkter - se link.