Kai's gitarside

GITARER

 

Hva er en god gitar?

 

Alle mine gitarer

 

  Akkustiske:

Gibson Songwriter STD

Gibson J-45

Ovation Legend

 

  Klassisk:

Camps SP6

 

  Elektiske:

Les Paul Std

Hohner HS35

Tokai "Strat"

Min "Telecaster"

Sliping/polering av bånd

 

Båndene på gitaren kan trenge vedlikehold av flere grunner: De kan fra fabrikk være ganske grove og ha striper på tvers. Du kan få skade ved f.eks. å slå gitaren inn i en hihatt på en trang scene, eller de blir rett og slett slitt med årene. Hvordan skal dette vedlikeholdes? Dersom det er skade på båndene eller de ikke er like høye (kan også forekomme fra fabrikk!!!) bør båndene slipes. Dette gjøres ved at du tar av strengene - ser etter at halsen er HELT RETT og deretter sliper båndene ved hjelp av et bryne.Slik gjør du: Først skal alle mellomrom mellom metallbåndene tapes med maskeringstape. Vi vil ikke ødelegge gripebrettet (Det er også lurt å tape et papir over mikrofoner - de er jo magnetiske og tiltrekker seg utrolige mengder med støv fra pussingen) . Deretter justeres halsen slik at den er rett (se forklaring nedenfor). Legg så et RETT og helst langt, bryne ned på båndene og slip dem fra kroppen og oppover mot gitarhodet.Se til at du sliper like mye hele veien og at alle båndene blir like. Ta det pent. Bytt til den fine siden av brynet og gjenta prosessen. Når alle skader er borte skal vi polere båndene - for nå er de ganske så grove.

 

NB:

Nå kan båndene ha blitt flate på toppen - det finnes egne filer for å få tilbake "kronen" på båndet. Bruk en slik fil, eller MEGET forsiktig med en vanlig fil og ta av det meste fra "sidene" på båndene slik at de blir runde igjen.

POLERING:La halsen være dekket med maskeringstape. Begynn med slipepapir f.eks. nr. 280. slip hvert bånd med papir og ved hjelp av fingrene - slip nå på tvers av gitarhalsen! Bytt til finere og finere papir ( gjerne 800 eller 1000 papir) til du mener de er glatte.Bruk så stålull nr. 000. Du får alt dette i en brukbar fargehandel. Jobb til båndene er helt glatte og skinner som en sol!! Gitaren vil nå være utrolig mye bedre å spille på. Dette er slitsomt og langvarig arbeid ( kan ta noen timer) men er virkelig verdt slitet.Til slutt må vi justere halsen.